Het Haags Barokgezelschap     Artistiek leider en dirigent: Gilles Michels
 

Marie Anne Jacobs, alt

De contralto Marie Anne Jacobs beschikt over een bijzondere stem. Met haar warme, donkere timbre onderscheidt zij zich van een mezzosopraan. Dit specifieke type stem komt weinig voor en verrast mensen keer op keer. Zo ook Paul Esswood, de beroemde Engelse countertenor. In de masterclasses die Marie Anne bij hem volgde in Frankrijk en Florence, was hij onder de indruk van haar stem. Hij inviteerde haar voor concerten in Engeland en Polen. In Bydgoszcz in Polen brachten zij een programma met aria’s en duetten uit Händels grote oratoria met medewerking van Capella Bydgostiensis.

De stem van Marie Anne Jacobs past de Oude Muziek zeer goed en daar is zij dan ook met grote regelmaat in te horen. Zo heeft zij meegewerkt aan concerten in Aalst, België, in de Bachcantateserie van Patrick van Goethem samen met onder meer de tenor Ludwig van Gijsegem en in een Jubileumconcert in Nieuwkerken-Waas onder leiding van Lieven Deroo.

Ook in Nederland heeft zij reeds vele Bachcantates uitgevoerd onder andere onder leiding van Jaap Hillen, Harry Brasser, Hans van der Toorn en Johan Rooze.

 

Marie Anne Jacobs

Marie Anne is een veel gevraagd solist voor de bekende grote koor- en oratoriumwerken. Daarnaast wordt zij vaak benaderd voor solowerken voor alt en orkest of ensemble. Zij beperkt zich hier echter geenszins toe: werken uit andere stijlperioden staan geregeld op haar lessenaar, zoals de Alt-Rhapsodie van Brahms.

 

Het Lied heeft een speciaal plekje bij Marie Anne. Met pianist Frans van Tuijl en violist Hans Rijkmans geeft zij regelmatig recitals. Met Frans van Tuijl en altviolist Pieter Das is zij te gast geweest in het live Radio 4 programma Spiegelzaal met de twee liederen voor alt, altviool en piano van Brahms.

Marie Anne heeft samen met Frans van Tuijl diverse masterclasses gevolgd op het gebied van het Lied, onder andere bij Jard van Nes, Udo Reinemann en Margreet Honig.

Naast solistisch werk zingt Marie Anne in Cappell’affetta onder leiding van Michelle Mallinger. Tevens treedt zij regelmatig op in projectensembles waarmee zij bijvoorbeeld een programma van Schein heeft uitgevoerd.

Marie Anne is afgestudeerd aan de Schumann Akademie bij Ank Reinders. Om zich te kunnen blijven ontwikkelen wordt zij nu gecoacht door de zangpedagoge en sopraan Marjan Kuiper.

terug