Het Haags Barokgezelschap     Artistiek leider en dirigent: Gilles Michels
 

Nienke Otten, sopraan

De sopraan Nienke Otten behaalde in mei 2008 haar diploma (Bachelor of Music) aan het conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde bij Valérie Guillorit en David Wilson-Johnson. Zij zette haar studie voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij momenteel de Masteropleiding volgt bij Sasja Hunnego en coach Peter Nilsson. Met een minor aan de afdeling Oude Muziek werkte zij tevens met Peter Kooij en Michael Chance.

Nienke volgde masterclasses bij Margreet Honig, Jard van Nes, Emma Kirkby, Udo Reinemann, Claron McFadden, Ann Murray, bij de pianisten David Selig, Rudolf Jansen en Malcolm Martineau, en bij regiseusse Elsina Jansen.

 

Als soliste was Nienke recentelijk te zien in het Bachfestival Dordrecht met de voorstelling Tranen van Bach, een productie voor sopraan, danser en accordeoniste van Muziektheater Hollands Diep (regie Cilia Hogerzeil, choreografie Jan Stroeve). Verder zong ze bij Xynix Opera (huidig Holland Opera), de titelrol in Het meisje met de zwavelstokjes (regie Joke Hoolboom), een co-productie met De Doelen te Rotterdam. Ook zong ze de rol van Silvia in L’Isola Disabitata (Haydn) in een co-productie van Opera Trionfo en het Grachtenfestival (dirigent Peter Biloen, regie Sybrand van de Werf).

Tijdens haar Bachelorstudie volgde zij het programma van de opera basisklas van de DNOA. Eveneens zong Nienke tijdens het tweede jaar van haar studie de rol van 1e Knabe in die Zauberflöte (Mozart) bij Opera Zuid (dirigent Peter Robinson, regie Stephen Lawless). Deze rol (2e Knabe) zong ze ook op zestienjarige leeftijd in een productie bij de Nationale Reisopera, dit maal onder leiding van Vincent de Kort en Ton Koopman.

 

Nienke Otten

Foto: Jeroen van Zijp

Als soliste in oratoria was Nienke te horen in de Matthäus Passion, de Johannes Passion, het Magnificat en vele cantates van Bach, Gloria (Vivaldi), Te Deum (Händel), Krönungsmesse (Mozart), Stabat Mater (Poulenc) en Ein Deutsches Requiem (Brahms) onder leiding van Jos Vermunt, Johannes Leertouwer, Gilles Michels, Sam ten Velden en Hein Meens.

terug