Het Haags Barokgezelschap     Artistiek leider en dirigent: Gilles MichelsSTARTPAGINA

CONCERTAGENDA

DIRIGENT

KOOR EN ORKEST

BEELD EN GELUID

CONCERTARCHIEF

CONTACT

VOOR HBG-ERS

Jaap Hillen (1923-2008)

Jaap Hillen

Jaap Hillen studeerde orgel en koor- en orkestdirectie aan het Conservatorium van Utrecht. Als twintigjarige dirigeerde hij zijn eerste koor en zes jaar later, in 1949, werd hij benoemd tot organist van de Grote- of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda. Vele jaren later, in 1966 en in 1999, begeleidde hij daar de uitbouw en restauratie van "zijn" orgel.

Van 1959 tot 1984 leidde hij het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO). Tevens was hij gedurende 20 jaar cantor van de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1964 tot 1992 was hij docent aan de Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten.

 

Het aantal koren dat Jaap Hillen in zijn lange carrière dirigeerde is zo groot dat er hier slechts enkele kunnen worden genoemd. Zo stond het Arnhems Toonkunstkoor 30 jaar lang onder zijn leiding, dirigeerde hij de Koninklijke Zangvereniging Tot Oefening en Uitspanning te Middelburg en later het Toonkunstkoor Utrecht, was hij ruim 17 jaar dirigent van de C.O.V. Scheveningen en daarna een aantal jaren van de Koninklijke Zangvereniging Excelsior in Den Haag. Ook leidde hij een tijdlang de maandelijkse uitvoeringen van de Bachcantates in de Geertekerk te Utrecht.

Het door hem in 1985 opgerichte Haags Barokgezelschap en de Cantorij van de Nieuwe Badkapel in Scheveningen hebben tot aan zijn dood op 27 juni 2008 onder zijn leiding gestaan.

Jaap Hillen werd voor zijn muzikale werkzaamheden vele malen onderscheiden. Onder andere ontving hij de Nassau Breda Prijs en de Erepenning van de Gemeente Den Haag en was hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jaap Hillen
    "
Jij hebt een aantal generaties jonge
    mensen aangestoken met het Bachvirus
    en zoals we allemaal weten is dat een
    ziekte die nooit meer overgaat.
"


               Jos van Veldhoven, artistiek leider
               De Nederlandse Bachvereniging


Hier kunt u naar de herdenkingspagina's voor Jaap Hillen gaan.