Jaap Hillen (1923-2008)

Jaap Hillen studeerde orgel en koor- en orkestdirectie aan het Conservatorium van Utrecht. Als twintigjarige dirigeerde hij zijn eerste koor en zes jaar later, in 1949, werd hij benoemd tot organist van de Grote- of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda.

 

Vele jaren later, in 1966 en in 1999, begeleidde hij in Breda  de uitbouw en restauratie van "zijn" orgel. Op 22 juni 2019 werd het orgel tijdens het Internationaal Orgelfestival Breda officieel omgedoopt tot "Hillen-orgel".

 

Van 1959 tot 1984 leidde hij het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO). Tevens was hij gedurende 20 jaar cantor van de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1964 tot 1992 was hij docent aan de Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten.

 

Het aantal koren dat Jaap Hillen in zijn lange carrière dirigeerde is zo groot dat er hier slechts enkele kunnen worden genoemd.

 

 

 

 

 

Terug naar Over ons

Zo stond het Arnhems Toonkunstkoor 30 jaar lang onder zijn leiding, dirigeerde hij de Koninklijke Zangvereniging Tot Oefening en Uitspanning te Middelburg en later het Toonkunstkoor Utrecht,  was hij ruim 17 jaar dirigent van de C.O.V. Scheveningen en daarna een aantal jaren van de Koninklijke Zangvereniging Excelsior in Den Haag. Ook leidde hij een tijdlang de maandelijkse uitvoeringen van de Bachcantates in de Geertekerk te Utrecht.

 

Het door hem in 1985 opgerichte Haags Barokgezelschap en de Cantorij van de Nieuwe Badkapel in Scheveningen hebben tot aan zijn dood op 27 juni 2008 onder zijn leiding gestaan.

 

Jaap Hillen werd voor zijn muzikale werkzaamheden vele malen onderscheiden. Onder andere ontving hij de Nassau Breda Prijs, de Erepenning van de Gemeente Den Haag en was hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.