Over ons

Koor en orkest

Het Haags Barokgezelschap (HBG) is een projectkoor en -orkest met de Nieuwe Badkapel in Scheveningen als thuisbasis. Artistiek leider en dirigent is Gilles Michels.

 

Het HBG, dat in 1985 door Jaap Hillen werd opgericht, bestaat uit enthousiaste en ervaren amateurmusici. We leggen ons toe op werken voor koor en orkest uit de barok, in het bijzonder die van Johann Sebastian Bach.

 

Zes keer per jaar werken we mee aan cantatediensten in de Nieuwe Badkapel. Vijf van deze Bachcantates zijn ook in de Dorpskerk in Wassenaar te horen. Tegen Pasen voeren we Bachs Matthäus Passion of Johannes Passion uit. In de kersttijd staan werken als het Weihnachtsoratorium van Bach of de Messiah van Händel op het programma.

 

In ons Concertarchief kunt u zien dat het HBG ook werken uit andere periodes dan de barok heeft uitgevoerd, zoals het Requiem van Brahms. Ook elders in Nederland en in het buitenland heeft men met ons kennisgemaakt.Artistiek leider

Gilles Michels (1961) studeerde Schoolmuziek B aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 1988 begon hij zijn studie koordirectie bij Barend Schuurman aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1992 afstudeerde.

 

Hij is een aantal jaren als docent verbonden geweest aan de Geert Groote School te Amsterdam, waar hij onder andere het schoolkoor dirigeerde. Daarnaast dirigeerde hij vele andere koren. Hij was 17 jaar verbonden aan de Koorschool St. Bavo te Haarlem als docent en dirigent.

 

Op uitnodiging van toonkunstkoor Bekker dirigeerde Gilles Michels in 2006 en 2008 de Matthäus Passion te Groningen. In 2019 heeft hij voor de 50e keer de Matthäus Passion gedirigeerd.

 

Tussen 1996 en 2009 was hij docent en cursusleider bij de Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten te Utrecht. Hij was voorzitter van het Nationaal Koorfestival 2007-2008 dat iedere twee jaar de eretitel 'koor van het jaar' uitlooft aan amateurkoren op hoog niveau.

 

De afgelopen jaren verplaatste zijn werkterrein zich steeds meer van a capella muziek naar het uitvoeren van vocaal-instrumentale werken, in het bijzonder de cantates en grote werken van J.S. Bach en andere grote werken van Händel, Mozart, Schubert, Brahms, Verdi, Britten en Poulenc.

 

Gilles Michels is vaste dirigent van het Utrechts Studenten Koor en Orkest, het Haags Barokgezelschap (sinds oktober 2008), de Cantorij van de Nieuwe Badkapel Scheveningen, Collegium Musicum Traiectum en het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock.