Nieuws

Abonneer uzelf op de nieuwsbrief van het Haags Barokgezelschap!

De laatste nieuwsbrief leest u hier.28 januari 2023

De kaartverkoop voor de Matthäus Passion op vrijdag  31 maart 2023 is gestart! Kijk in onze agenda voor meer informatie. De kaartverkoop voor de uitvoering op 2 april 2023 is nog niet gestart, meer informatie volgt binnenkort.


26 april 2022

Het heeft de koning behaagd Femke Hillen-Goossens te onderscheiden met een lintje!

 

Op 26 april 2022 ontving Femke van de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, haar onderscheiding als lid in de Orde van Oranje-Nassau voor haar inzet als vrijwilliger bij en bestuurslid van het Haags Barokgezelschap en het beheer van de bladmuziek. Ook heeft Femke zich ingezet voor taalles aan buitenlandse artiesten bij Joop van den Ende die Nederlands wilden leren.


28 november 2021

Met spijt moeten we u mededelen dat het Haags Barokgezelschap als gevolg van de door de Rijksoverheid afgekondigde verscherpte maatregelen de geplande concerten op 17 en 19 december 2021 heeft moeten annuleren. De huidige restricties t.a.v. openstellingstijden voor culturele activiteiten, de 1,5 meter regel en en beperkingen t.a.v. repetitiemogelijkheden en de oplopende cijfers hebben er toe bijgedragen dat we dit betreurenswaardige besluit hebben moeten nemen.

Indien u reeds kaarten had aangeschaft voor een van deze concerten verwijzen we u door naar de pagina met veelgestelde vragen voor de financiële afwikkeling.

We hopen u in betere tijden weer bij onze concerten te mogen verwelkomen, voor nu wensen wij een goede gezondheid toe.

 


28 oktober 2021

Op zondag 31 oktober om 10.00 uur vindt er weer een cantatedienst plaats in de Nieuwe Badkapel.

Hierin zal de cantate Ein feste Burg ist unser Gott, BWV 80 van J.S. Bach ten gehore worden gebracht.

Bach schreef deze cantate voor Hervormingsdag – Reformationsfest – op 31 oktober 1735. De hele cantate is dan ook gebaseerd op het bekende koraal ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ van reformator Maarten Luther, die de tekst en de muziek schreef. Luther baseerde zijn lied op Psalm 46 ‘God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in nood’. Door de hele cantate heen is dit lied – dat bovenal een lied van vertrouwen is – verwerkt, zoals u op 31 oktober kunt horen!

Uitvoerenden zijn het koor en het orkest van het Haags Barokgezelschap onder leiding van Gilles Michels. Solisten zijn Sae-jeong Kim (sopraan), Emilie Wijers (alt), Francis Ng (tenor) en Johan Vermeer (bas). Muzikale medewerking aan deze dienst wordt verder verzorgd door organist Bert Mooiman. Voorganger is ds. Charlotte van der Leest.


De dienst in de Dorpskerk is live te volgen via deze link.


7 september 2021

Op zondag 19 september om 10.00 uur vindt er weer een cantatedienst plaats in de Nieuwe Badkapel. Hierin zal de cantate Christus, der ist mein Leben (BWV 95) van J.S. Bach ten gehore worden gebracht.  Uitvoerenden zijn de Cantorij Nieuwe Badkapel en het orkest van het Haags Barokgezelschap o.l.v. Gilles Michels. Solisten zijn Elise van Es (sopraan), Felipe Gallegos (tenor) en Klaas Aantjes (bas). Wilt u de cantatedienst live bijwonen in de Nieuwe Badkapel, dan dient u zich aan te melden i.v.m. COVID-19. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot en met 18 september, 12.00 u. via de website van de Nieuwe Badkapel. 

 

Ds. Charlotte van der Leest schrijft over deze cantate: "Bach schreef deze cantate voor de 16e zondag na Trinitatis, waarop in de traditie van de kerk gelezen wordt over een jongen uit Naïn die Jezus uit de dood opwekt (Lucas 7, 11-17). De hele cantate is een grote hunkering naar de dood en naar het hiernamaals. Zo bevat de cantate strofen van maar liefst vier begrafenisliederen. De muziek van de cantate is echter ook levendig, zoals u 19 september kunt horen!"


1 oktober 2020

Helaas heeft de stuurgroep naar aanleiding van de nieuwe COVID-maatregelen moeten besluiten de repetities voor het Requiem van Mozart te staken. Dit betekent dat er ook geen presentatie zal plaatsvinden. De stuurgroep heeft er alles aan gedaan om een presentatie van het stuk toch mogelijk te maken in deze woelige tijden, tevergeefs. 

Wel kunnen we u melden dat de presentatie van The Lark doorgang kan vinden, weliswaar in aangepaste vorm met zeer beperkte publiek. De stuurgroep vindt het belangrijk muzikale activiteiten te blijven ontplooien en beraadt zich dan ook op nieuwe plannen die wel uitvoerbaar zijn onder de striktere maatregelen.

Belangstellenden die zich hadden aangemeld voor The Lark op 3 oktober a.s. hebben persoonlijk bericht ontvangen t.a.v. gewijzigde tijden.


18 september 2020

Wij zijn er nog, hoor, en weerstaan op moedige én verstandige wijze het corona-virus. Momenteel repeteren we voor het Requiem van Mozart dat we op vrijdag 9 oktober in de Bergkerk zullen uitvoeren. Inmiddels zijn alle beschikbare bezoekersplaatsen vergeven.


25 november 2019,

Kerstconcert

Op vrijdag 20 december en zondag 22 december geven we ons jaarlijks kerstconcert. Het belooft een muzikaal kerstverhaal te worden met muziek van J.S. Bach, Ch. Graupner en A. Vivaldi. Hieronder ziet u een impressie van een repetitie en de cantatedienst op 15 december in de Dorpskerk te Wassenaar: een deel van het Weihnachtsoratorium als voorproefje van het kerstconcert.


23 september 2019,

De cantate Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150 van J.S. Bach  gaan we in in drie prachtige kerken uitvoeren: de Nieuwe Badkapel (10 november), de Dorpskerk in Wassenaar (10 november) en de Pieterskerk in Leiden (24 november). Daarnaast staat het motet Siehe, des Herrn Auge siehet auf die, HoWV V.52 van G.A. Homilius op het programma. Bekijk de concertagenda voor meer informatie.1 september 2019,

We hebben nu een gastenboek op onze website. We horen graag wat u van onze uitvoeringen vindt.


30 april 2019,

Bij de cantatediensten in de Nieuwe Badkapel bent u al van ons gewend dat koor en orkest meedoen aan het slotlied van de dienst. Maar we zullen steeds vaker niet alleen de cantate uitvoeren, maar ons ook laten horen met een extra vocaal of instrumentaal stuk. Gewoon omdat we het leuk vinden.